Ga naar de inhoud

Het mysterie van de borstkolf ontrafeld

Niets zo mysterieus en vol geheimen voor mama’s to be of kersverse mama’s, dan de wereld van het afkolven. Voel je je echt als een melkmachine? Hoe werken die kolfmachines eigenlijk? En moét ik überhaupt wel afkolven? We proberen hieronder al een tipje van de sluier te lichten.

Kolven of toch maar liever niet?

Laten we beginnen bij het begin: waarom zou je kolven? Het is absoluut geen verplichting. Sommige moeders die geen borstvoeding geven, kunnen perfect zonder kolven, omdat ze de stuwing onder controle hebben en de melkproductie niet willen stimuleren. Vrouwen die wel borstvoeding geven, maar perfect elke maaltijd bij hun baby zijn, kunnen ook zonder omdat alles rechtstreeks aan de borst kan. Maar er zijn ook situaties waarin het erg nuttig kan zijn. Wanneer je flessenvoeding geeft, maar de stuwing onhoudbaar is, en je borsten erg pijnlijk aanvoelen, kan een korte kolfsessie de pijn verlichten. Premature baby’s hebben nog niet genoeg zuigkracht en kunnen dan makkelijker afgekolfde borstmelk drinken. Of wanneer de melkproductie van mama nog niet helemaal op punt staat, kan tussendoor afkolven helpen om de borsten te blijven stimuleren. Natuurlijk zijn er ook veel moeders die borstvoeding willen blijven geven, maar al terug aan het werk moeten of door andere omstandigheden eens een voeding moeten overslaan. Dan kan een borstkolf helpen om een voorraadje in te slaan voor de momenten waarop the real deal niet in de buurt is.

De zoektocht naar de perfecte borstkolf

Wanneer je besloten hebt dat kolven de beste optie voor jou is, kom je onvermijdelijk uit bij de vraag wat voor borstkolf je nu best aanschaft. Er zijn een aantal keuzes die daarbij moeten gemaakt worden en die afhangen van de situatie waarin je de borstkolf gaat gebruiken.

  • Manueel vs. elektrisch

Je kan kiezen tussen een handkolf die je manueel bedient of een elektrische automatische borstkolf. Wanneer je maar heel af en toe moet kolven, om bijvoorbeeld de spanning van de borsten te halen, of wanneer je zelf de touwtjes in handen wil hebben en het ritme zelf wil bepalen, kan een handkolf handig zijn. Met onze jarenlange ervaring in alles wat goed is voor mama en baby, met focus houden op een gezonde ontwikkeling, bieden we 2 verschillende handkolven aan. Een voor het echte snelle werk en een iets comfortabelere handkolf.
Een elektrische borstkolf heeft het voordeel dat de kolfsessie een stuk sneller vooruitgaat en dat je jezelf niet moe moet maken natuurlijk. Wanneer je regelmatig kolft is dit de gemakkelijkste en comfortabelere optie. We hebben dan ook een gloednieuwe geüpdatete elektrische borstkolf die volledig in het teken staat van moeders comfort.

  
 
 

 

  • Enkel of dubbel

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een elektrische borstkolf, kan je nog twijfelen tussen een enkelvoudige kolf of een dubbele. Ben jij iemand waarvoor het best wat sneller mag en die vooral efficiënt te werk wil gaan? Dan kan een dubbele elektrische borstkolf ervoor zorgen dat het kolven dubbel zo snel gaat, omdat beide borsten tegelijkertijd afgekolfd worden. Het nadeel hieraan is wel dat het kostenplaatje wat de hoogte in gaat. Of je kan beide mogelijkheden combineren door naast onze enkelvoudige elektrische borstkolf een uitbreiding waardoor je die kan omtoveren tot een dubbele kolf aan te schaffen. Zo kan je nog steeds op het moment zelf beslissen.

  • Nog andere zaken waar je best op let?

Het kan handig zijn om te controleren of je borstkolf met een open of een gesloten systeem werkt. Bij gesloten systemen kan er namelijk geen moedermelk achterblijven in de kolf zelf en vermijd je zo schimmelvorming. Het allerbelangrijkste kenmerk is natuurlijk het pijnvrij kunnen kolven. De ideale kolf voor jou is er een waarbij je geen ongemak voelt tijdens het kolven. Dit is natuurlijk niet zo makkelijk te achterhalen op voorhand. Wat daarbij een rol speelt, is de grootte van de hoorn van de kolf. Het is de bedoeling dat je tepel perfect in de kolf past, zonder dat het tepelhof mee getrokken wordt in de tunnel van de trechter en zonder dat je tepel tegen de randen van de tunnel schuurt. Om een borstkolf te kunnen voorzien, perfect op maat voor elke vrouw, voorzien we apart te verkrijgen hoorns voor de elektrische borstkolf. Wanneer je tepel een andere maat nodig heeft dan de standaard meegeleverde medium hoorn, kan je gaan voor een kleiner of een groter exemplaar.

 

Eigenlijk komt het allemaal hierop neer: kies de borstkolf die het best bij jou past en kolf op de manier waar jij je het best bij voelt. Denk daarbij best nog aan de hygiëne om vervelende situaties met schimmel of ontstekingen te voorkomen en dan zit het volledig snor. Zo kan jij op je eigen manier zorgen voor de beste voeding en verzorging voor je baby.